W 2019 Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Tytuł zobowiązuje, dlatego podczas nadchodzących Targów HORECA®/GASTRFOOD/ENOEXPO®, które odbędą się w dniach 20-22 listopada w EXPO Kraków, dużo miejsca zajmą dwa tematy:
– Rozwojowi winiarskiej tradycji. Polskie Wino Młodej Fali to coś więcej niż prezentacja wina – to ważny punkt na osi czasu rodzimego winiarstwa. Od początku lat 80-tych XX wieku liczba polskich winnic nieustannie rośnie. Obecnie zajmują one blisko 500 ha i mimo, że nadal jest to niewiele w porównaniu z Francją czy Włochami, to z każdym rokiem jest o nich coraz głośniej. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwujemy identyczny mechanizm.
– Ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Krakowa jest przywracanie od zapomnienia lokalnych produktów takich jak głąbik krakowski, który jeszcze w latach 60. XX wieku gościł na krakowskich stołach w sałatkach lub po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu SLOWFOOD CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z krakowskimi szefami kuchni. Kolejnym etapem były zbiory. Na targach będzie można spróbować potraw na bazie głąbika, a w przyszłości znaleźć je w kartach dań krakowskich restauracji.