Wydawnictwo Burda Książki
Uwolnij się od poczucia winy i na nowo pokochaj jedzenie.
Cała prawda o: soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach i popularnym glutenie.
Dr Levinovitz wreszcie rozprawia się z żywieniowymi demonami współczesnego świata.
Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety.
prof. med. Peter Gibson
Ta książka nawołuje do zmian. Nasze codzienne potrawy nie mają ani życiodajnych, ani śmiercionośnych właściwości. Sklep spożywczy to nie apteka, a w naszych kuchniach nie roi się od cichych zabójców. Najwyższy czas wyciągnąć na światło dzienne wszystkie kłamstwa na temat żywienia.
Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce…
Pozbądź się strachu przed tym, co jesz.
Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu.
Prawda: Nigdy nie udowodniono, że to z winy glutenu jesteśmy grubi i otępiali – za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.
Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca.
Prawda: Nawet gdyby to było prawdą – a nie jest – wytyczne towarzystw dietetycznych nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy.
Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty.
Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji.
Mit: Cukier uzależnia.
Prawda: Uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru – kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.
W swojej przełomowej książce dziennikarz naukowy Alan Levinovitz polemizuje z poglądami cieszących się wielką popularnością lekarzy i dietetyków, a także obala mity, które zdominowały współczesny styl odżywiania – i wskazuje drogę do autentycznie zdrowego życia, wolnego od obsesji na punkcie jedzenia.
Alan Levinovitz pracuje na James Madison University. Jego publikacje ukazywały się m.in. w magazynach „Slate”, „Salon”, „Wired”, „The Believer” i „The Millions”. Mieszka w Charlottesville w stanie Virginia z żoną, córką i kotem. Jego tabu żywieniowe to wyroby seropodobne.