Siedziba Loży Białostockiej w telewizji amerykańskiej

19.06.2019

W Białymstoku w Hotelu Cristal, siedzibie Loży Białostockiej BCC, powstanie jeden z odcinków programu podróżniczo-kulinarnego „Flavor od Poland”. To polsko-amerykańska produkcja, która przybliży Amerykanom naszą kulturę, historię, a przede wszystkim tradycyjną polską kuchnię.

Jeszcze w tym roku amerykańscy widzowie na ekranach swoich telewizorów zobaczą Białystok. W stolicy Podlasia powstaną zdjęcia do jednego z 13. odcinków programu kulinarnego „Flavor od Poland” (tłum. „Smak Polski”). Będzie to pierwszy program w historii amerykańskiej telewizji, który skupi się na przybliżeniu tamtejszym widzom polskiej kuchni.

Gospodarzem programu będzie polsko-amerykańska aktorka Aleksandra August. W Białystok gości ekipa telewizyjna polsko-amerykańskiej grupy producenckiej z USA realizująca projekt „Flavor of Poland”. Zamiarem producentów jest pokazanie Polski jako kraju, gdzie tradycja i tysiącletnia historia miesza się z nowoczesnością i innowacją. Poszczególne polskie regiony, w tym Białystok, będą miały możliwość zaprezentowania swoich walorów. Projekt trafi do emisji PBS/APT na okres 3 lat i rozpowszechniany będzie w ponad 340 publicznych stacjach telewizyjnych w całych Stanach Zjednoczonych.

Restauracja w Hotelu Cristal (siedziba Loży Białostockiej BCC) 29 maja br. gościł, jako jedyna restauracja w Białymstoku, polsko-amerykańską ekipę kręcącą program „Flavor of Poland”. Chef kuchni w restauracji Łukasz Rakowski zaproponował 4 regionalne potrawy z kuchni: żydowskiej: „Siekane śledzie po żydowsku”, tatarskiej: „Bezduszniki” pierogi z podrobami, rosyjskiej: zupa „Rosolnik” i podlaskiej: „polędwica z jelenia z sękaczem i smardzami”. Oprócz tego przygotowano także napój bazujący na miodzie – „Syta”.

COPYRIGHTS BCC
CREATED BY 2SIDES.PL